Voor het transport per vrachtauto van de productielocatie van FrieslandCampina Leeuwarden naar de containerhaven in Leeuwarden wordt sinds enige tijd gebruik gemaakt van vrachtwagens die gebruik maken van groen gas in plaats van dieselolie. Deze overschakeling betekent een vermindering van de CO2-uitstoot met maar liefst 80%. Verder resulteert de overschakeling in een vermindering van de geluidsoverlast, omdat de motoren die rijden op gas een stuk stiller zijn dan dieselmotoren. Jaarlijks worden in totaal ongeveer 200.000 transportkilometers afgelegd tussen de productielocatie en de containerhaven in Leeuwarden. De productielocatie is daarmee een actieve partner binnen de Groen gas keten in provincie Friesland.
Klik hier voor meer informatie
In Bolsward staat de enige Nederlandse onderneming van de Hochwald Foods-groep. Deze fabriek produceert zowel langhoudbare melkproducten als verpakkingsmaterialen voor haar klanten als voor eigen gebruik in haar Blik- en Melkfabriek.
Als deelnemer aan de MJA-convenant zijn al jarenlang maatregelen uitgevoerd en besparingen gerealiseerd op het gebied van energie en milieu. Voor de langere termijn zal intensiever invulling gegeven worden aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Met andere woorden een duurzame doelstelling in de gehele zuivelketen van melkleverancier tot en met de consument.
In de loop der jaren zijn verduurzamingsprojecten uitgevoerd op het gebied van processen, transport en verpakkingen. Bij de stoomvoorziening is energiebesparing gerealiseerd door isoleren, warmteterugwinning en een Reversed Osmose-installatie (40% minder spuien). Een CO2-reductie door minder transportkilometers als gevolg van verscheping via de terminal in Harlingen in plaats van Rotterdam of Antwerpen. En een reductie door dunnere blik- & kartonverpakkingen (FSC-keurmerk), stretchfolie in plaats van krimpfolie (en afvallogo´s op verpakkingen in kader van correcte afvalscheiding). Daarnaast is nog een energiereductie gerealiseerd van 5% door diverse kleinschalige projecten.
Het komende jaar zal voor melkleveranciers een puntensyteem van toepassing zijn, waarbij verduurzaming van de bedrijfsvoering gestimuleerd wordt. Binnen dit puntensysteem staan aspecten als energiebesparing, verlengen van de levensduur van de koeien en het mineralen management centraal. Rondom deze aspecten worden kennisbijeenkomsten met diverse onderwerpen georganiseerd om bewustwording te creëren en de melkleveranciers te ondersteunen hun bedrijfsvoering verder te optimaliseren en te verduurzamen.
In de fabriek zal de nadruk liggen op het efficiënter inzetten van de Indamper door het optimaliseren van de planning. Voor wat betreft recuperatie van restwarmte zal dit betrekking hebben op de lakoven, de rookgascondensor en voorverwarmen van de loogtank. Verder zal veel aandacht worden besteed aan Energiezorg door middel van het ingevoerde Energiemanagementsysteem (ISO-50001) waarbij doorlopend de energieverbruiken zullen worden gemonitoord.
Sinds de uitbreiding in 2011-2012 is de productielocatie van FrieslandCampina in Workum de grootste kaas- en wei producent van Europa. De in hoeveelheid verdubbelde weistroom als gevolg van de uitbreiding wordt behandeld in een nieuw type omgekeerde osmose (OO) installatie. Een conventionele OO-installatie verwijderd water uit de wei stroom, zodanig dat het droge stofgehalte stijgt tot circa 10%. Het droge stof gehalte van de uitgaande stroom van de nieuwe OO-installatie ligt rond de 26%.
Het mechanisch verwijderen van water met behulp van omgekeerde osmose is energetisch veel zuiniger dan het verwijderen van water door middel verdamping in een indamper. Bovendien is de beschadiging van eiwitten als gevolg van warmte niet aanwezig. Door het hogere uitgaande droge stof gehalte van de wei uit de nieuwe OO-installatie heeft het gehele project een energiebesparing van ca. 50% t.o.v. van een indamper gerealiseerd.
Klik hier voor meer informatieVreugdenhil Dairy Foods behoort sinds een aantal decennia tot de belangrijkste internationale aanbieders van gesproeidroogde zuivelproducten en op zuivel gebaseerde specialiteiten voor de levensmiddelenindustrie. Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen is een belangrijk onderdeel van de continuïteitsgedachte van Vreugdenhil.
In scharsterbrug staat één van de melkpoederfabrieken van Vreugdenhil die met meerdere sproeidrogers een gedeelte van de productiecapaciteit voor de onderneming realiseert. Recent hebben er investeringen plaatsgevonden in de fabriek, afgestemd op de duurzaamheidsdoelstellingen van de onderneming en Duurzame zuivelketen. Zo is een condensaattank vergroot waardoor meer water dat uit de melk wordt verwijderd, hergebruikt kan worden binnen het eigen productieproces. De aanpassing met de meeste impact heeft plaatsgevonden in de grootste sproeidroogtoren. Deze is voorzien van een nieuw luchtverhittingssysteem waardoor er efficiënter omgegaan kan worden met energie.
De onderneming bespaart energie door te innoveren, te investeren en middelen opnieuw te gebruiken.
Duurzaamheidsinitiatieven voor de nabije toekomst bestaan uit het verminderen van het waterverbruik, innovaties in het droogproces en het optimalisatie van het transport.
Henri Willig is een kaasmakerij die zich richt op het kwalitatief produceren en leveren van een breed assortiment kaas. Hierbij wordt gebruik gemaakt van maar liefst zeven soorten melk. Zo worden er koekazen geproduceerd uit reguliere, biologische en biologisch dynamische melk en geiten & schapenkazen uit reguliere en biologische melk. Die verscheidenheid in het assortiment is ook terug te zien in het productieproces. Henri Willig is gewend snel en effectief te kunnen schakelen tussen verschillende producten. Door het gevarieerde kaasassortiment én als producent onderscheid Henri Willig zich van de massafabrikant.
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de uitbreiding van de productielocatie in Heerenveen met een nieuw kaaspakhuis. De planning is om in het begin van 2014 het nieuwe kaaspakhuis in gebruik te nemen. Het doel van het nieuwe kaaspakhuis is om zelf kazen te veredelen, waar in het verleden de veredeling van kazen door een derde partij werd uitgevoerd. Door de kazen zelf te veredelen wordt het transport tussen Henri Willig en derde partij voorkomen. Dit bespaart zeer grote hoeveelheid transport kilometers. Bovendien wordt de luchtontvochtigingsinstallatie van het nieuwe kaaspakhuis voorzien met een tussen geschakelde warmtewisselaar, waarmee veel energie wordt bespaard.
Klik hier voor meer informatieDOC kaas is een moderne kaasfabriek en besteed veel aandacht aan de reductie van energie- en waterverbruik. Zo wordt via een eigen warmtekrachtcentrale de warmte die vrijkomt tijdens de productie hergebruikt in het productieproces. Ook wordt het water uit de melk teruggewonnen en gebruikt voor de productie, als koelwater en voor het sanitair. Hierdoor realiseert DOC Kaas wat water en energie betreft belangrijke besparingen.
Verder spant DOC kaas zich in om haar logistieke-en mobiliteitsproces duurzamer te maken. Door wei op het eigen terrein te verwerken wordt het transport behoorlijk beperkt. Tevens wisselt DOC Kaas melk uit met andere zuivelondernemingen om het logistiek optimaal te laten aansluiten en rijden een aantal tankauto´s die de melk ophalen bij de boeren op groen gas. Dit zorgt voor een behoorlijke CO2-reductie, daarom heeft DOC Kaas ook het Lean & Green certificaat gekregen.
Klik hier voor meer informatieBij CZ Rouveen kaasspecialiteiten wordt er jaarlijks circa 150 miljoen kg melk verwerkt tot kaasspecialiteiten voor de kaashandel in binnen- en buitenland. Tijdens de productie van deze kaasspecialiteiten komt veel wei vrij. Wei is een waterige vloeistof met een drogestof gehalte van circa 4% welke ontstaat door het stremmen van de melk. De wrongel blijft over nadat de wei is afgetapt en wordt verwerkt in de kaas.
Het verwijderde water uit de niet-kruidenwei (condensaat) wordt opgewerkt met een polisher en hergebruikt. Een groot gedeelte van het condensaat, bevat onder andere kruiden dat hergebruik lastiger maakt. Sinds de installatie van een geurwasser die de kruidenwei voorbehandeld, kan de kruidenwei wel worden hergebruikt. Hiermee wordt de geur verwijderd, kan de warmte en water worden hergebruikt in de fabriek en wordt er zeer grote hoeveelheid energie en water bespaard.
Klik hier voor een filmpje
Hergebruik warm koelwater
Arla hergebruikt sinds vorig jaar warm water dat vrijkomt bij de zuivelproductie voor de warmtekrachtkoppeling. Dit water is al voorverwarmd waardoor er minder energie nodig is om het water op de juiste temperatuur voor pasteurisatie te brengen. Daarnaast is hiermee ons waterverbruik significant afgenomen.
groene energie
Arla vergroent al enkele jaren haar elektriciteitsverbruik middels de afname van windenergie en energie uit waterkracht. Na aanleiding van de publieke discussie over groene stroom uit Noorse waterkrachtcentrales en het advies om bij de afname van groene stroom uit Noorse waterkrachtcentrales een CO2 emissiefactor aan te houden die gelijk staat aan die van grijze stroom (o.a. SKAO en CNG), heeft Arla besloten om volledig over te stappen op groene stroom uit windenergie, opgewekt door Nederlandse agrariërs. Zo komen wij weer een forse stap dichterbij onze doelstelling om in 2020 klimaatneutraal te zijn.
Milieumonitoringssysteem
In 2013 hebben wij ons milieumonitoringssysteem verder uitgebreid met het plaatsen van tientallen extra meters. Hierdoor krijgen wij een steeds beter inzicht in onze energie- en waterstromen. Bovendien kunnen we hiermee ons verbruik continu monitoren zodat we lekkages vroegtijdig kunnen opsporen. Dit heeft in 2013 een besparing opgeleverd van 350.000 m3 gas en ruim 1 miljoen KWh aan elektra.
Stoom inzetten voor alternatieve toepassingen
Buiten de reguliere productietijden blijft gemiddeld vier bar stoom over die niet wordt gebruikt. Door bijvoorbeeld de waterregeling aan te passen kan er water worden aangemaakt uit het overtollige stoom.
Introductie Arla Zin!
In 2013 heeft Arla het Zin! assortiment vernieuwd door de toegevoegde suikers te vervangen voor honingkruidextract (stevia). Eerder was nog een klein beetje biologische rietsuiker toegevoegd om het product op smaak te brengen. Duurzame innovaties die direct bijdragen aan de verbetering van de gezondheid van onze samenleving zijn een speerpunt van het beleid van Arla.
Do Social
Arla is één van de initiatiefnemers van Do Social, een actie om mensen in zorginstellingen het beste jaar van hun leven te geven. Do Social stimuleert sociale initiatieven binnen zorginstellingen. Het kan hierbij gaan om landelijke maar ook om lokale acties, waarbij de rode draad is dat ze zorgen voor meer sociaal contact, minder eenzaamheid, leuke uitjes, zinvolle dagbesteding en een fijne oude dag. De initiatiefnemers, partners en vrienden van Do Social realiseren deze initiatieven door het investeren van tijd en geld.
100% duurzame soja
In 2013 heeft Arla haar doelstelling om uiterlijk in 2015 volledig te zijn overgeschakeld op gecertificeerde soja volgens de criteria van de Round Table of Responsible Soy (RTRS) al behaald. Dit is gelukt door een combinatie van financiële ondersteuning aan het Farmer Support Project van GEBANA (samen met Solidaradid) en de aankoop van certificaten bij de aan het project deelnemende sojaboeren. Ook zijn met terugwerkende kracht certificaten over 2012 aangekocht.
WijNijkerk
WijNijkerk is een initiatief om duurzaamheid in Nijkerk te stimuleren. Arla is één van de partners van het iniatief en ondersteunt onder andere de ontwikkeling van een ontdektuin voor leerlingen van basisschool de Hoeksteen.
Reductie CO2 uitstoot door transport
Arla neemt verantwoordelijkheid voor het transport naar de klant en werkt samen met Bakker Logistiek aan maximalisatie van de beladingsgraad van vrachtwagens en vermindering van de transportkilometers en het brandstofverbruik. Hierbij gebruiken we de Green Order, waarbij aan de hand van afstand, volume en gewicht voor iedere levering de CO2-uitstoot van het transport wordt berekend en wordt vermeld op de vrachtbrief. Dit heeft geleid tot een reductie van de CO2 uitstoot per vervoerde liter product van 66% in de periode 2005-2012.
Project afvalwater:
Inzage krijgen in het lozingspatroon en deze relateren aan het proces / deelprocessen om mogelijke besparingen te realiseren op het vlak van spoelvolumes en de vervuilingsgraad en daarmee de milieubelasting te reduceren en een bedrijfseconomisch voordeel te behalen.
Behaalde resultaten 2013: door reductie van spoeltijden een waterbesparing van 13% gerealiseerd.
Vervolg: een deel van het vuile water van de CIP reiniging, vermengd met flushwater, wordt warm geloosd, terwijl vers water op 15 °C wordt toegevoerd. Het is mogelijk om warmte uitwisseling tussen beide stromen plaats te laten vinden.
Klik hier voor meer informatieCONO Kaasmakers heeft vanuit haar identiteit gebouwd aan een breed duurzaamheidsprogramma op het gebied van melkveehouderij, melktransport en samenwerking met maatschappelijke organisaties. Op dit moment bouwt CONO een duurzame kaasmakerij midden in de Beemster.
CONO Kaasmakers is een coöperatie sinds 1901, met 470 melkveehouders. De kaasmakerij van CONO ligt midden in het Unesco werelderfgoed de Beemster. Kwaliteit zit deze coöperatie in de genen. Dat is zichtbaar in het vakmanschap van de melkveehouders en de kaasmakers en in hun respect voor hun herkomst: de Beemsterpolder.
Het uitgangspunt voor het ontwerp van de nieuwe kaasmakerij was de Beemsterpolder. Volgens ons én volgens UNESCO Werelderfgoed moet de nieuwbouw logisch passen in het open landschap. De regelmatige kavelstructuur met de lage stolpboerderijen, smalle weilanden en lange sloten moet niet verstoord, maar juist versterkt worden.
CONO Kaasmakers is bezig om de groenste kaasmakerij ter wereld te bouwen, onder de naam De Nieuwe Tijd. Om deze ambitie te realiseren, is er een samenwerkingsproject opgezet met alle technische toeleveranciers als partners in duurzaam bouwen. Deze partners in duurzaam bouwen worden gepresenteerd in een inspirerend boek, waarin CONO laat zien dat verduurzamen mensen werk is wat je samen doet. Het eerste exemplaar is overhandigd aan Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda, die tevens adviseur is van dit project. Urgenda heeft onder het motto ‘samen sneller duurzaam’ een belangrijke bijdrage geleverd aan het project en heeft De Nieuwe Tijd als regionaal icoonproject uitgeroepen.
Bij de nieuwbouw van de kaasmakerij kijkt Urgenda samen met projectpartner DWA hoe de inrichting en het productieproces nóg duurzamer kunnen. Als second opinion, want CONO heeft al veel meegenomen in de plannen om zo min mogelijk energie en water te verbruiken. Maar verduurzamen is een continu proces en omdat de technologische ontwikkelingen snel gaan, kan er altijd nog een schepje bovenop. Zo streven we ernaar de kaasmakerij zoveel mogelijk op groene energie te laten draaien met zonnepanelen. Tevens onderzoeken we de mogelijkheid van het gebruik van groen gas opgewekt met een biogas installatie waarvoor de CONO melkveehouders mest leveren. Voor de nieuwe kaasmakerij worden alle partners uitgedaagd om met innovatieve oplossingen te komen die nog meer warmte, koude en water besparen. Zo gaan we samen op weg naar een klimaatneutrale kaasmakerij.
Onze kaas
Beemsterkaas is het merk waarin al onze waarden samenkomen. Beemsterkaas wordt gemaakt van 100% weidemelk uit Noord Holland, wordt natuurlijk gerijpt en wordt geroemd om zijn smaak en smedigheid. Ons merk Beemsterkaas is een ode aan onze herkomst. Want zo zien wij dat; het verschil zit ’m in de Beemster!
Bel Leerdammer is al geruime tijd zeer actief om de milieudruk van hun transportactiviteiten zo veel mogelijk te minimaliseren. Zo zijn er verschillende slimme partnerships opgezet, om hun producten zoveel mogelijk per trein te vervoeren. In 2011 ontving Bel Leerdammer dan ook de Lean and Green Award voor al haar inspanningen op het gebied van logistiek. Dit heeft Bel Leerdammer aangemoedigd om verdere stappen te nemen. Zo gebruikt de transporteur van Bel Leerdammer sinds begin 2013 voor het transport van voorverpakte kaas naar Duitsland, Zwitserland, Tsjechië en Frankrijk dubbeldekkoelopleggers. Deze dubbeldekkoelopleggers zijn uitgevoerd met een hydraulisch beweegbare hefvloer waarmee verschillende pallethoogtes geladen kunnen worden. Bel Leerdammer heeft verschillende verpakkingsmodules, waardoor de hydraulische hefvloer het toelaat om zo efficiënt mogelijk te laden. Het gebruik van dubbeldekkoelopleggers reduceert transportbewegingen met meer dan 32% t.o.v. de conventioneel methode. Bel Leerdammer is hiermee de eerste in Nederland die haar producten transporteert in een dubbeldekkoeloplegger met een hydraulisch beweegbare tussenvloer.
Klik hier voor meer informatieMaatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor A-ware Food Group is A-wareness. De MVO-inspanningen zijn gebaseerd op vier pijlers.
A-ware Food Group heeft haar MVO-beleid uitgewerkt volgens ISO 26000, de internationaal erkende standaard voor MVO. Met concrete projecten geeft A-ware Food Group invulling aan deze vier pijlers. Hieronder een aantal voorbeelden:
Meer weten:
Sinds 2010 zijn al de primaire verpakkingen, zoals van Appelsientje en de melkpakken, van FrieslandCampina van duurzaam geproduceerd karton. Na het kartonnen primaire productverpakkingen zijn vanaf 2013 alle kartonnen secundaire verpakkingen, omverpakkingen (dozen, ‘wrap arounds’, ‘trays’), die door Royal FrieslandCampina Consumer Products Europe, Ingredients en Cheese, Butter & Milkpowder op de West-Europese markt worden gebruikt 100% duurzaam en voorzien van een FSC-keurmerk. Ongeveer 75% daarvan is afkomstig van gerecyclede papiervezels en 25% van verse vezels uit verantwoord beheerde bossen. In totaal gebruikt de zuivelonderneming 75 miljoen kilogram karton voor ongeveer 550 miljoen omverpakkingen. Bij de keuze van het materiaal is gekeken naar de hele ‘footprint’: grondstofgebruik, uitstoot van CO2, transport, hergebruik van verpakkingen en zo meer.
Klik hier voor meer informatieBel Leerdammer zet zich door middel van verschillende initiatieven in om de milieudruk van hun verpakkingen zo veel mogelijk te minimaliseren. Zo hebben ze een verpakkingen ecodesign beleid, waarin verschillende initiatieven zijn opgenomen om de milieudruk van het gekozen materiaal onder de loep te nemen. Verder zijn er initiatieven om de gebruikte hoeveelheid verpakkingsmateriaal zo veel mogelijk te beperken. Een interessante maatregel gericht op het minimaliseren van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal is het reduceren van de foliedikte. Het reduceren van de foliedikte bespaard op jaarbasis meer dan circa 150 ton folie, terwijl de verpakking nog blijft voldoen aan de kwaliteitseisen.
Klik hier voor meer informatieOm doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te bereiken, kunnen stappen gemaakt worden met technische oplossingen. Maar om de ambities te realiseren moet ook “de mens” betrokken worden. Om op een positieve en stimulerende manier het duurzaamheidsbewustzijn van medewerkers te verhogen heeft FrieslandCampina Domo in Borculo een uitvoerige campagne uitgevoerd. Alle medewerkers hebben deelgenomen. In totaal zijn er zestien workshops georganiseerd.
In één dagdeel kregen de werknemers een toelichting over de achterliggende gedachte, waarna de campagne interactief werd met een energiequiz. Vervolgens is een energiebesparingsbox uitgedeeld met artikelen, waarmee de deelnemers zelf thuis energie kunnen besparen. Verbetervoorstellen ten aanzien van energie- en duurzaamheid zijn door de deelnemers uitgewerkt. De campagne is geborgd in het overall duurzaamheidsprogramma van FrieslandCampina Domo in Borculo. Er is bijvoorbeeld een Green Team binnen de fabriek dat de uitgewerkte verbetervoorstellen gaat implementeren en communiceert over de activiteiten op het gebied van duurzaamheid.
Klik hier voor meer informatieVreugdenhil Dairy Foods behoort sinds een aantal decennia tot de belangrijkste internationale aanbieders van gesproeidroogde zuivelproducten en op zuivel gebaseerde specialiteiten voor de levensmiddelenindustrie. Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen is een belangrijk onderdeel van de continuïteitsgedachte van Vreugdenhil. In Gorinchem staat één van de melkpoederfabrieken van Vreugdenhil die met meerdere sproeidrogers een gedeelte van de productiecapaciteit voor de onderneming realiseert.
Recent hebben er investeringen plaatsgevonden in de fabriek, mede afgestemd op de duurzaamheidsdoelstellingen van de onderneming en Duurzame zuivelketen. Door zuiniger om te gaan met energie, de toepassing van osmose en middelen te hergebruiken bespaart de onderneming energie. Daarnaast wordt de druk op het wegennet weggenomen door containers binnen Nederland al zoveel mogelijk over het waternet te vervoeren.
De capaciteit wordt uitgebreid door de bouw van een compleet nieuwe melkpoederfabriek naast de bestaande fabriek. Het productieproces wordt ontworpen met het oog op een zo hoog mogelijke efficiency ten aanzien van het water- en energieverbruik. Zo wordt bijvoorbeeld de warmte in de uitgaande drooglucht teruggewonnen en gebruikt om de ingaande drooglucht voor te verwarmen. Verder wordt het water dat uit de melk wordt verwijderd zoveel mogelijk hergebruikt binnen het eigen productieproces.
De nieuwbouw wordt aangegrepen om enkele installaties in de bestaande fabriek te vernieuwen met energiezuinigere varianten die voldoen aan de laatste stand der techniek en deze te integreren met de processen voor de nieuwe fabriek.
Klik hier voor meer informatie
In het kader van haar duurzaamheidbeleid heeft Zuivelfabriek de Graafstroom een interne werkgroep opgericht onder de naam ‘afval bestaat niet’. Naast de plaatsing van een milieustraat op het fabrieksterrein voor verdere afvalscheiding worden zoveel mogelijk reststromen die vrijkomen bij de productie van kaas ( o.a. de weistroom ) omgezet in hoogwaardige grondstoffen voor de industrie en is een optimalisatietraject ingezet voor de waterzuivering waarbij een verdere reductie van de hoeveelheid afvalwater en VE´s wordt gerealiseerd. Daarnaast worden bij alle investeringen die binnen de Graafstroom worden gerealiseerd kritisch gekeken naar energiebesparende elementen. Goede voorbeelden hiervan zijn de ingebruikname in 2012-2013 van nieuwe energiezuinige wei- en roomcentrifuges plus bactofuges en de geplande vervanging van de huidige wei-indampinstallatie door een RO(omgekeerde osmose) installatie in de 1e helft van 2014.
Deze RO zal leiden tot een aanzienlijke reductie van het energieverbruik, de hoeveelheid afvalwater en het aantal transportbewegingen van wei-concentraat. Daarnaast zal hiermee ook de behoefte aan proceswater vrijwel volledig zelfvoorzienend zijn waardoor er slechts nog maar een geringe hoeveelheid drinkwater uit het leidingnet nodig zal zijn.
FrieslandCampina heeft om haar groene energiedoelstellingen uit het energiebeleid te realiseren het Windpark Van Gogh in Etten-Leur geadopteerd. Het windpark, gerealiseerd door drie leden melkveehouders en investeerders, bestaat uit vijf windturbines met een totaal vermogen van 11,5 MW (5x 2,3 MW). De door de windmolens opgewekte energie is voldoende om de productielocaties van FrieslandCampina in Maasdam en Eindhoven in elektriciteitsbehoefte te voorzien.
Klik hier voor meer informatieEen indamper wordt in de zuivel gebruikt om water te verwijderen uit zuivelproducten. Door het slim toepassen van verschillende technieken wordt de huidige indampmethodiek om wei in te dampen (mechanische en thermische technieken) vervangen door een enkele methodiek (alleen mechanisch) en wordt er 60% extra energie bespaard. De warmte die vrijkomt bij deze nieuwe methode wordt zó goed benut dat geen koelwater meer nodig is. Ook het afgevoerde condensaat wordt zover afgekoeld dat het een temperatuur heeft van 15 °C. Met dit project verwacht FrieslandCampina DMV naast energiebesparing ook andere duurzaamheidsambities waar te maken; een zeer grote daling in hoeveelheid afvalwater, verlies van grondstof en gebruik van water. De nieuwe indamper is in 2013 in gebruik genomen. De bij de ontwikkeling van deze indamper opgedane kennis zal ook gebruikt worden in toekomstige projecten waar vergelijkbare besparingen te realiseren zijn.
Klik hier voor meer informatieFrieslandCampina DMV ontvangt ondermelk van diverse FrieslandCampina locaties. De ondermelk van FrieslandCampina Butter in Den Bosch wordt via 2 melkschepen over de Zuid-Willemsvaart vervoerd. De melkschepen hebben beiden een capaciteit van 380.000 liter. De isolatielaag van de tanks was echter niet toereikend om dit voldoende te koelen. Daarom werd er altijd maar 305.000 liter per afvaart vervoerd. Door een extra isolatielaag is dit probleem flink aangepakt en hoeft er dus veel minder van de overige hoeveelheid ondermelk per truck vervoerd te worden. De optelsom van deze besparingen is 55%.
Naast de aanvoerstroom heeft FrieslandCampina DMV ook de uitgaande stroom via het water verbeterd. DMV levert aan klanten over de hele wereld en de containers bestemd voor Rotterdam of Antwerpen werden via een terminal in Den Bosch verscheept. Sinds vorig jaar vindt dit transport plaats via een inland terminal in Veghel waar de fabriek en het warehouse zijn gelokaliseerd.
Dit alles heeft geresulteerd in aanzienlijke besparingen. De hoeveelheid transportkilometers zijn met meer dan 135.000 km per jaar verminderd, wat heeft geleidt tot een vermindering van meer dan 150.000 kg CO2 per jaar. Dit vertegenwoordigt een besparing van meer dan 80% in deze transportstap. De CO2-uitstoot per vervoerde ton is ook gedaald als gevolg van de kortere afstand die de volle containers reizen naar de terminal.
Klik hier voor meer informatieDe temperatuur en luchtvochtigheid in een kaaspakhuis zijn van groot belang voor de kwaliteit van de kaas. Conditionering van de lucht vindt van oudsher plaats met gebruik van ijswater en stoom, vanuit respectievelijk de koelinstallatie en stoomketel. In Born wordt sinds enige tijd voor de conditionering gebruik gemaakt een warmtepomp. Het gebruik van deze warmtepomp realiseert een energiebesparing en maakt de conditionering beter regelbaar. Daarmee heeft de warmtepomp positieve effecten op de kwaliteit van de kaas.
Klik hier voor meer informatie